Sunday, March 11, 2007

Praxe

Praxe ukazuje, že dalším důležitým předpokladem přetaktování je kvalitní chlazení. Vyšší frekvence způsobují vyšší teplotu součástí. Pokud vytvořené teplo není odvedeno, dojde ke zvýšení vnitřní teploty nad určitou mez a procesor selže. Snížení teploty dosáhneme: kvalitním chlazením procesoru, tzn. pomocí masivního černěného chladiče s ventilátorem a nanesením tepelně vodivé pasty mezi procesorem a chladičem chlazením vnitřku počítače – v počítači vytvořte průvan. Ventilátor zdroje musí foukat ven ze skříně! Pokud ne, tak ho odšroubujte a otočte! Je nutné volné proudění vzduchu (pozor na kabelový guláš). Nepoužívejte malé skříně.
Změna napájení – pro profesionály!
Nejvíce riskantní je případná změna napětí jádra procesoru – Vcore. Zvýšení o 0,1 až 0,2 V někdy pomůže dostat systém na dlouhodobě stabilní úroveň. Jde ale o dvojsečnou zbraň – zvýší se tím zároveň i teplota procesoru. Pokud nemusíte napětí měnit, pak to nedělejte (někdy to ani nejde …). Hrátky s Vcore nedoporučuji k volnému experimentování. Pokud ale máte kvalitní komponenty, dokonalé chlazení a ostatní nepomáhá – zkuste to.
Testovat, testovat, testovat …
Tak zní základní pravidlo! Ještě doplním: ověřovat, vyhodnotit, měnit a zase testovat.
Prvním testem je již spuštění Windows. Druhou (a rychlou) metodou je testování pomocí 3D-her a benchmarků. Pro testy procesoru nastavte softwarové zobrazení (netestujeme přece 3D-kartu) a jedeme! V kategorii her je prubířským kamenem hra Unreal. Pokud vše běží jako před přetaktováním po dobu 2–3 hod, máme na 99 % vyhráno!
Autor článku ing. Jiří Kwolek pracuje v soukromé firmě v oblasti hardwaru – servery, komponenty. Zajímá se o 3D-akcelerátory a ladění PC.

Labels: