Thursday, March 01, 2007

Kolik výkonu

můžeme přetaktováním získat? Např. přetaktováním Celeronu z 300 na 450 MHz získáme prakticky čistý nárůst výkonu až o 50 %. Odpověď však není jednoznačná. Zrychlení je od 0 % při neúspěšném pokusu (pokud narazíte na technická omezení) až ke 40% zrychlení ve speciálních případech. Většinou je ale výkonový nárůst asi 15–20 %. Je jistě logické, že čím výše nad rámec hodnot výrobce se pouštíte, tím menší pravděpodobnost úspěchu máte. Obrazně: Pokud váš počítač dělal stovku za 16 s, nechtějte, aby ji běhal pod 10! Co za to?
Pětina výkonu navíc je jistě příjemná, ale jak už to bývá, vše má svůj rub a líc. Lícem přetaktování je: jakékoliv přetaktování součástí (a jiné provozování mimo předepsaný rozsah) není výrobcem povoleno, a tudíž můžete přijít o záruku. Dále vězte, že experimentováním s hardwarem (a tím přetaktování je!) můžete přijít i o svá data na pevném disku (třeba i o účetnictví!). V nejhorším případě lze poškodit i hardware (i když já osobně jsem takový případ neviděl – neúspěch většinou skončí tím, že se počítač zasekne, vy vrátíte původní nastavení a vše je zase v pořádku).
Veškeré informace berte s dodatkem: Hodnoty a postupy zde uvedené vyplývají z osobních zkušeností autora (+ tisíců dalších uživatelů Internetu). Pokud je chcete aplikovat – je to na vás. Uvědomte si ale, že za jakékoliv úpravy a změny na vašem hardwaru nesete odpovědnost jen vy. Celé přetaktování v kostce: výrobci to nedoporučují, uživatelé to s úspěchem provozují … a my o tom referujeme. (I tento článek píši na přetaktovaném PC. Kvalitně odladěná a otestovaná sestava je často stabilnější než leckteré „značkové“ PC!)
Na čem můžeme overclocking uplatnit?