Monday, February 19, 2007

Tento díl by měl zrekapitulovat vývoj projektu do doby spuštění prvního AP. Připravili jsme pro vás možnosti zapojení klientského počítače, pár internetových adres se zajímavými informacemi a pro ty co to zajímá, i vývoj projektu volyne.net.
Zatím jsme si řekli, co všechno je potřeba k rozjetí sítě jako takové. Teď, když už víme, jak rozmístit AP , máme vybraný zdroj internetu a pár nadšených zájemců do začátku, začíná fáze číslo dvě – domácí síťování.
Všechny vaše AP už vesele sálají svůj signál a vašemu občanskému sdružení se pomalu rozrůstá členská základna. Začínají se množit dotazy, co vlastně je potřeba k tomu, aby se mohli k vaší síti připojit. A samozřejmě co nejlevněji. V zásadě jsou potřeba dvě věci. Anténa a síťová wifi karta. Ušetřit se dá nejvíce na anténě, kterou si, na rozdíl od síťové karty, můžete vyrobit i doma na koleně.
Ještě než začnete připojovat nové členy sdružení, je dobré nabídnout jim seznam vámi otestovaného hardware i s cenami, aby měli představu, jakou investici to bude pro jejich rodinný rozpočet představovat. Ve Volyni to je například Linksys WMP54G, protože má stejný chipset jako AP, která se budou po městě instalovat. Celá klientská sestava by se pak měla vejít do rozmezí tří až čtyř tisíc.

Labels: