Sunday, February 04, 2007

Windows XP vám bere 20 procent přenosového pásma

Předpokládám, že asi nebudete vědět, že si Windows XP nepozorovaně ve standardní konfiguraci rezervují 20 procent vašeho přenosového pásma sítě pro vlastní systémové služby. Nevadí vám to?
Důvodem rezervování dané části přenosového pásma je QoS, tedy Quality of Service. Zakládá se na tom, že je vhodné, aby byl v rámci přenosové kapacity sítě dostatečný prostor pro důležitou systémovou komunikaci a nehrozilo plné zatížení kapacity sítě nějakým okrajovým procesem. V rámci Windows XP Professional je toto integrováno přímo do systému, který ve výchozí konfiguraci omezí maximální přenosovou kapacitu pro aplikace na 80 procent maximální kapacity a zbylých 20 procent dává k dispozici systémovým službám.
Samotný systém Windows XP k limitu vyhraditelného přenosového pásma říká: Určuje procento šířky pásma připojení, které systém může rezervovat. Tato hodnota omezuje kombinované rezervace šířky pásma všech programů spuštěných v systému.
Ve výchozím nastavení Plánovač paketů omezuje systém na 20 procent šířky pásma připojení, ale pomocí tohoto nastavení můžete výchozí hodnotu přepsat.